Kopenhagen diary

De hoofdstad van Denemarken wordt geregeld vergeleken met Amsterdam en dat is niet zo gek. Het begint al bij de taal, op wat bizarre klinkers na, net Nederlands gehusseld en jawel, ook hier gaat men al zingend op de fiets in een korte broek en de regen trotserend het leven door. Op reis neem ik naast mijn huiswerk, boeken en laptop mijn sportschoenen mee en ren ik wat af. De lucht is hier iets droger dan in Nederland en dan bij een mooi zonnetje heerlijk.  Helaas is het weer in Kopenhagen schizofreen en kan het zo onweren met bij behorende nattigheid. Als ik ren valt alles meestal op z’n plek en zie ik de mooiste dingen. Zo kom ik bij mooi weer langs parken waar zich zuid Franse taferelen voordoen als Jeu de boules en jonge gezinnetjes aan de picknick. Dan langs het water waar de kleine zeemeermin uitkijkt over zee. Klein maar fijn. Ze wordt omringd door de meest bombastische rijke sculpturen van meters hoog maar iedereen wil met haar op de foto en ik begrijp het wel.

IMG_5984

Ik ben voor mij studie om vocal coach te worden 6 x per jaar te vinden in deze wereldstad.  Volgens het Complete Vocal Institute kan iedereen leren zingen. Om even heel kort het idee in een notendop uit te leggen: Er zijn 4 modussen om je stem in te gebruiken: NEUTRAL: zacht karakter, te bereiken door een “losse kaak” denk aan slaapliedjes, Mandy Moore en Janet Jackson. CURBING: een middelsterk karakter, te bereiken door de “hold” (jammeren, kreunen) wordt veel gebruikt door R&B zangers en zangeressen als Alicia Keys, Jason Derulo, Kelly Clarkson etc. OVERDRIVE: heeft een sterk karakter en klinkt roepend en is te bereiken door de “bite”: alsof je een hap uit een appel neemt, veel gebruikt door bijvoorbeeld Whitney Houston, Cher. EDGE: ook een sterk karakter en klinkt schreeuwend. Is overdrive met “tang” waardoor het volume nog luider is: Patty Labelle, Jennifer Hudson. De meeste zangers switchen bijna voortdurend van modus. Elke modus heeft z’n klinkers waarmee ‘the centre of the mode’ gevonden kan worden bij genoeg repetitie.

foto

Denenmarken.. Het land waar je tegen deuren aanloopt met tryk ‘duwen’ of treak ‘trekken’ :S! Het land waar ze voortplanting op jonge leeftijd hoog in het vaandel hebben staan (veeel jonge knappe papa’s met kinderwagens, soms joggend en al..), het land dat 92 klinkers kent waarvan ik er als Nederlandse maar er maar 5 kan onderscheiden en de rest is wat mij betreft Scandinavië (een pot nat). het land waar het in het najaar gaat vriezen en na de lunch gaat schemeren. Maar wat is Kopenhagen tof, vol design, rustig (behalve de crazy bikers), hygiënisch en welvarend. Voelt als thuis.

fotoLinks boven zie je mijn favoriete restaurant Paludan. Daar rechts naast een plein midden in het centrum met de universiteit. Rechts onder mijn schoolplein! En links nog wat winkeltjes.

En het zingen, heerlijk. Het leuke van Complete Vocal Technique is dat het meteen werkt. Natuurlijk met wat geduld, discipline en niet te vergeten genieten van het proces en beseffen hoe ver je eigenlijk al bent.  In het CVT coachen heb ik een nieuwe passie gevonden. De tools in handen te hebben om mensen alles te kunnen laten zingen wat ze willen, hoe tof is dat?? Laten we zeggen ‘Dream, believe, do, achieve, repeat’.  Do what you love and love what you do :)

Ik ga jullie op de hoogte houden!!

Alies

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>